Eddig azt hitted, a részecskeszűrő tisztítás nem fontos? Pedig az!

Én elmulasztottam a részecskeszűrő tisztítást és nem lett jó vége

Kezdő vezető vagyok, bevallom. Nem sokat tudok az autóról, és ezért lenne még segítségre szükségem, de sajnos eddig nem volt egyetlen olyan ember sem, akire ebben számíthattam. A kocsink már régi, csak én használom egyedül egyébként is, de szeretem. A vezetés már egész jól megy egyedül is, azonban a formalitásokkal még akad egy kis gondom. Ilyen volt a részecskeszűrő tisztítás is. Tudtam én, hogy kell vizsgáztatni a kocsit, és a tanfolyamon el is magyaráztak mindent, de hát van, ami nem marad meg az emberben. Örültem, hogyha a forgalmit nem hagytam otthon. Tudom, nem kéne ennyire felelőtlennek lennem, de nem találtam egy olyan fórumot, ahol tényleg mindent elmondanak az embernek ezekről a dolgokról. A részecskeszűrő tisztítás csak az egyik ilyen, komolyan. Még rengeteg olyan fontos dolog van, amit az embernek nem mondanak el rendesen, amikor felnő. Vegyük rögtön a csekkek feladását, a tökéletes kenyér megtalálása, a bakkártyás dolgok intézése, és gyakorlatilag minden. Ezt akkor érzi igazán az ember, amikor elköltözik otthonról és már nincs olyan ember, akire igazán támaszkodhat. Persze, még telefonon fel lehet hívni őket, de az ember szeretne tényleg önálló lenni, és hát ilyenkor előfordul, hogy elront dolgokat. Nálam ez a részecskeszűrő tisztítás volt.

A részecskeszűrő tisztítás szabályai

Ma már tudom, hogy mit szabad és mit nem. Egyébként halványan még emlékszem is, hogy mi az a részecskeszűrő tisztítás, de teljesen homály volt az egész, amíg egy nap ki nem derült egy közúti ellenőrzés alkalmával, hogy sajnálatos módon ez a dolog nem történt meg. A kocsikat ugyanis ötévente vagy minden megtett százezer kilométer után el kell vinni részecskeszűrő tisztításra. Hát nekem ez nem jött össze. Úgyhogy egy kisebb büntetéssel tértem haza. Azt mondják, a hibáiból tanul az ember, ami rám ezek után teljes mértékben igaz. Nos, ennek is meg kellett történnie, nem tudhattam előre, de örülök, hogy ilyen hamar rájöttünk a hibámra, mielőtt még a kocsiban tett volna kárt az én felelőtlenségem. Ma már tudom, hogy mindig időben kell elmenni a vizsgáztatásokra.

Hol lehet a részecskeszűrő tisztítást elvégeztetni?

Miután ez a sajnálatos eset megtörtént, természetesen én is elmentem, hogy ezt meg tudják csinálni. Nagyon profi munka volt, hozzám igazodtak az időponttal is, így nem kellett munkanapot sem kihagynom, és akkor mentem, amikor én akartam. Ez nekem nagyon előnyös rendszernek tűnt, úgyhogy én a Cool-Mobilnál (https://cool-mobil.hu/reszecskeszuro-tisztitas/) csináltattam a részecskeszűrő tisztítást. Hol találtam rájuk? Természetesen az internet volt ebben segítségemre, és nagyon örülök, hogy ilyen hamar ilyen rendes céget szereztem, akik tényleg törődnek azzal, hogy az ügyfeleik legyenek az elsők. Innentől kezdve minden zökkenőmentesen ment, ami a részecskeszűrő tisztítást illeti. Hamar megvoltak vele, nekem alig kellett várnom, sétáltam egyet, amíg készen nem lettek az egésszel. Nagyon felhasználóközpontú az egész rendszer itt, úgyhogy részemről ez a cég megérdemli az öt csillagot az ötből.

A részecskeszűrő tisztítás meg a többi…

Egyet megtanultam az esetből: vigyáznunk kell arra, hogy betartsuk az előírásokat és mindig időben végeztessük el a javításokat. Mondjuk nekem nem lett gondom abból, hogy egy keveset csúszott a részecskeszűrő tisztítás időpontja, ellenben, mi van, ha a közelében jártam? Mi lett volna, ha nem „kapnak el” emiatt? El sem merem képzelni, mi lenne, hogyha egyszer menet közben mondaná be az unalmast a kocsim, nem tudom, mit tennék. Szóval ha nem is csak a részecskeszűrő tisztítás, de a többi szabályozott vizsgálat is nagyon fontos. Mert ki tudja? Mi van, hogyha sokkal veszélyesebb autóban ülünk, mint azt korábban képzeltük volna? Én ilyenektől nagyon tartok, és szerintem másoknak is hasonlóan kellene gondolkozniuk az egészről.

Úgyhogy nem tudok mást tanácsolni, mint azt: csináltassuk meg mindig az összes vizsgálatot. Persze ezeket szabályozza a törvény is, de csak a mi érdekünkben. Nem csak olyankor kell azonban ellátogatni a szervízbe, hogyha már muszáj, hanem akkor is, hogyha valami furcsát vagy szokatlant észlelünk. Ez nagyon fontos. Nem sokan fogják fel, hogy az életükkel játszanak, pedig ez sajnos így van. Ez pedig a legnagyobb érték az ember életében, ideje, hogy mindenki komolyan vegye azt. Egyébként nem csak a kocsi karbantartására kell ezt értelmezni, hanem számos egyéb területére az életnek egészen az étkezéstől és mozgástól a stresszmentes életig. Na jó, utóbbi elérhetetlen vágyálom csupán, azonban sokkal kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak lehetünk egy kis odafigyeléssel. Úgyhogy vágjunk bele a nagy kalandba, nézzük át a kocsit, ellenőrizzünk mindent, hiszen ez is bőven hozzátartozik a mindennapi életünkhöz. Ne feledkezzen meg senki a nap első elindulása előtti ellenőrzésekről sem! Egy fékpróba sokszor életeket menthet. Nem éri meg kockáztatni, legyünk elővigyázatosak.