Egy különleges macskafajtáról: ilyen a Devon rex

Ismerkedés az állatokkal: a Devon rexről hallottál már?

A kutyafajtákat könnyen és sokszor elkülönítjük egymástól, azonban másik kedvenc szőrös kis barátainkról, a macskákról, ez már nem mondható el. Legtöbbször gazdaként sem vagyunk tudatában, hogy milyen cicafajtát is nevelünk pontosan. A kíváncsi természetűeknek szól  ez az írás tehát, így akiben él a tudásvágy, hogy jobban megismerje az egyes macskafajtákat, jó helyen van. Mostani alanyunk, a Devon rex egy igazán különleges házikedvenc, amelynek legfőbb ismertetőjegye a kissé szokatlan, de aranyos kinézete.

Devon rex1_2

A Devon rex története

A Devon rex macskák kinézetének magyarázatát a történetükben kell keresni. Ez a fajta természetes mutáció útján alakult ki, nevét a felbukkanásának helyéről, Devonról kapta alig hat évtizeddel ezelőtt. Ősei között házi macskák keveredtek rex típusú macskával, amely komoly változást okozott a szőrzetben, így a Devon rex egy rövid szőrű macska lett, emellett a testi jellege is izmosabbá vált, fülei megnőttek, a végük hegyessége is megváltozott és kerekebb lett ennél a fajtánál. Az arcát tekintve elmondhatjuk, hogy lapos koponyája és rövid orra igazán aranyossá teszi az állatot, ugyanakkor le sem tagadhatná testi jegyei alapján a nagymacskákkal való rokonságot és ragadozó mivoltát. Mint minden fajta állatnál, természetesen itt is különböző mértékben fajtiszta állatokról beszélhetünk, így minden Devon rex származék egy kicsit más testi jellemzőkkel rendelkezik, az utcán nem biztos, hogy könnyen fel fogunk ismerni egy nem fajtiszta példányt, hiszen nagyon hasonlatos lehet a házi macskához. A fajtiszta példányok bundájáról és bajszáról hosszú bekezdéseket lehetne önmagában írni, azonban ennél fontosabbnak tartom a fajta belső jellemzőinek és tartásának a bemutatását a továbbiakban, azonban érdemes lehet egy kifejezetten a Devon rexeknek szentelt leírást elolvasni, hogyha esetleg ezt a fajtát szeretnénk háziállatunknak.

A Devon rex tartásáról

Sokan bizonyára azért olvassák ezt a kis írást, mert maguk is keresik a tökéletes macskafajtát, ami passzol a személyiségükhöz és lehetőségeikhez az állattartás terén. A Devon rexről is érdemes tehát a továbbiakban ez alapján beszélni. Ápolását tekintve nem sokban tér el az átlagos házimacskák gondozásától. Erről is lehet egy hosszabb írást elolvasni, az interneten számos oldal foglalkozik azzal, hogy az egyes állatok korát, méretét és tartási helyszínét figyelembe véve, hogyan kell őket etetni, alomra szoktatni és milyen kiegészítőket kell feltétlenül beszereznünk a tartásukhoz. Erről sem szeretnék tehát most kifejezetten sokat írni, hiszen konkrétan a Devon rex fajtáról van most szó. Erről a fajtáról tudnunk kell, hogy a szőrének az ápolása egyszerű, ha kicsit hosszabb a megszokottnál, szőrkefével hetente egyszer érdemes lehet átkefélni, mert a benti állat a kanapén és a szőnyegen fogja hagyni a nyomát, míg a kinti állat a homokban hemperegve próbál majd megszabadulni az extra szálaktól. Rövid szőre előnyös lehet azoknak is, akik egyébként allergiások a macskaszőrre, gyengébb érzékenység esetén ideális háziállat lehet, erről azonban már az örökbefogadás előtt meg kell bizonyosodnia az embernek, hiszen lehet, hogy csak a kopaszmacskák jöhetnek szóba egy komolyabb allergia mellett.

Ami az állatok etetését illeti, bővebb információkat kaphatunk a fenti linken, ahol nem csak segítséget kaphatunk az ügyben, hanem rögtön meg is rendelhetjük az állat számára a megfelelő tápot és konzerveket. Fontos, hogy tudakozódjunk előre az egyes betegségre való hajlamokról, ami egyrészt a fajta jellegzetessége lehet, másrészt kezdjük az orvosnál egy általános állapotfelméréssel, hogy az esetleges egyéni problémákat is tudjuk az étkezéssel kezelni vagy enyhíteni. Sok macska a nem megfelelő táplálás, az olcsó tápokkal való etetés miatt vagy a megelőző tevékenységek hiánya révén lesz beteg, amit egyetlen gondos gazda sem kíván a kiskedvencének, mégsem fordít kellő figyelmet ezekre a fontos tényezőkre.

Devon rex1_1

A Devon rexről összességében

Elmondhatjuk a Devon rex fajtájáról, hogy nem kifejezetten bonyolult a tartásuk, azonban néhány fontos tényezőre oda kell figyelnünk. Ez azonban minden egyes fajtára igaz, így jó, hogyha már most megnézzük, milyen szabályai vannak a macskák tartásának. A Devon rex esetében maximum a tenyésztés okozhat komolyabb fejfájást, ugyanis érdemes keresztezni az állatot bizonyos fajtisztaság esetében, amely szintén minden fajtára jellemző. Ha túlságosan hasonló egyedek párosulnak, az újabb nemzedékek egy idő után gyengék lehetnek, genetikai problémák merülhetnek fel, ezek a kiscicák sokszor nem élik meg a felnőttkort. Ha azonban nem célja az embernek a tenyésztés, akkor nem lesz ezzel a fajta macskával kifejezetten sok gondja, így bátran ajánlom azok számára is a Devon rexet, akiknek még nincs tapasztalata az állattartásban. Remek kis első pajtás a gyermekek számára is, mivel nagyon ragaszkodó macskafajtáról van szó, ami szívesen él az emberek között, nem kell tehát tartanunk a macskák híres hideg természetéről szóló tévhitektől.