IgG vizsgálat: hogyan történik és mire jó?

Mit kell tudni az IgG vizsgálat előtt?

Az IgG vizsgálat nem más, mint a szervezetben található immunglobulinok mennyiségének meghatározása. Immunglobulinból több fajta is található az emberi szervezetben. Ezek közül az immunglobulin G, vagyis az IgG játszik kiemelkedő szerepet annak meghatározásában, a vizsgált személy rendelkezik-e a jelenleg az akut SARS-CoV-2 vírus elleni anyaggal. Vagyis, védett-e az új típusú koronavírussal szemben. Ezek a vizsgálatok az immunrendszer állapotát mérik fel, s alkalmasak arra, hogy valamelyik immunglobulin osztály (IgG, IgA és IgM) vagy osztályok jelenlétét, túl alacsony vagy túl maga szintjét kimutassák, ellenőrizzék. Az immunglobulinok kulcsszerepet játszanak a szervezet immunrendszerében. Olyan fehérjék, amelyeket a specifikus immunsejtek termelnek, s feladatuk a szervezetben idegen anyagok felismerése és elpusztítása. Ezt úgy teszik, hogy képesek a veszélyt jelentő anyaghoz kötődni, s semlegesíteni azt. Több osztálya és számos alosztálya van. Az új típusú koronavírus esetében a hosszútávú immunvédelemért az IgG osztály a felelős. Ez az osztály 70-80%-t teszi ki a szervezetünkben lévő ellenanyagoknak, de további négy alosztálya van, s számtalan specifikációja. A szervezetünkben, amennyiben már átestünk a fertőzésen, jelen van a SARS-CoV-2 specifikus antitest, amennyiben az immunrendszerünk normálisan működik. A védőoltások adása során is ezt a folyamatot használják ki, hogy megelőzhető legyen a tényleges megbetegedés. A vakcina által szándékosan generált immunválasz révén a specifikus IgG bekerül a szervezet „nyilvántartásába”. Az IgG-ről érdemes tudni, hogy ez az egyetlen olyan antitestünk, amely képes átjutni a méhlepényen, s így az anya ellenállóképessége egyúttal a magzat immunrendszerét támogatja.

Hogyan zajlik az IgG vizsgálat?

Ez egy alapvetően Az IgG vizsgálat előtt nem szükséges semmilyen előkészület. A rapid tesztekkel ellentétben a laboratóriumi IgG vizsgálat közel 100%-san megbízható. A kereskedelmi forgalomban lévő reagensekben különböző antigént használnak a gyártók az immunválasz kimutatására, ezért ennek megfelelően az így kapott eredmények is különbözőek lehetnek. Ez azért lehetséges, mert egy adott vírus ellen a szervezet többféle ellenanyagot termel, a vírusnak több eleme is immunreakciót vált ki, s ezek között egyéni különbségek merülhetnek fel. Az IgG antitestek megjelenése a fertőzés után 7-15 nappal várható.

A laboratóriumi mintavétel egy, a kari vénába vezetett tű segítségével zajlik. A mintát a vérből veszik le. A vizsgálathoz a vírus antigénjére van szükség, elsősorban a tüskefehérjét (spike receptor-kötő fehérje) és a nukleokapszid fehérjét vagy ezek egy részét használják. Az eredményre általában 1-2 munkanapot kell várni. Ez a kiértékelés, pozitív eredmény esetén a védettségi igazolvány igényléséhez is felhasználható.

Az akut SARS-CoV-2 vírus ellen fejlesztett védőoltások különböznek abban, milyen ellenanyag-választ idéznek elő a szervezetben. Ezt befolyásolja az oltóanyagnál alkalmazott technológia is. Ennek azért van jelentősége, mert a tüskefehérje ellen termelődő antitestke vizsgálatára kifejlesztett tesztekkel csak abban az esetben mérhető az immunválasz, amennyiben a vakcina csak a tüskefehérje termelését, bejuttatását biztosítja. Ilyenek az mRNS és a vektorvakcinák.

Amennyiben az oltóanyag másik technológián alapul, más jellegű laboratóriumi ellenanyag-vizsgálatra van szükség az antitestek detektáláshoz, amelyre természetesen biztosított a lehetőség.

Mit jelentenek az IgG vizsgálat eredménye?

Amennyiben az immunglobulin G vizsgálati eredménye negatív, az azt jelenti, hogy nem mutattak ki a vizsgált személy szervezetében ellenanyagok. Ez nem zárja ki annak valószínűségét, hogy az illető átesett a betegségen, hiszen vannak olyan esetek, amikor a vártnál lassabban emelkedik az ellenanyag mennyiség. Bizonyítottan vannak olyan esetek is, amikor a fertőzés igazolt, de mégsem mutatható ki az ellenanyag jelenléte.

Amennyiben az IgG vizsgálat eredménye pozitív, az azt jelenti, hogy a szervezetben kimutatható mennyiségben van jelen az COVID specifikus IgG antitest. Ez az eredmény valószínűsíti, hogy a páciens átesett a fertőzésen. Két egymást követő, nagyobb időkülönbséggel vett mintában az ellenanyag mennyiségének növekedése erősíti az eredményt.

Kétes IgG vizsgálati eredmény születik akkor, ha a teszt nem zárja ki az ellenanyag jelenlétét. Ebben az esetben érdemes a vizsgálatot néhány héttel később megismételni, mert feltételezhető, hogy túl korán történt a mintavétel, és a szervezet még nem termelt értékelhető mennyiségű vírusspecifikus antitestet.

Miért javasolt az IgG vizsgálat elvégzése?

Az SARS-CoV-2 új koronavírus ellenanyag vizsgálatával utólagosan igazolható a megbetegedés, amely felhasználható a védettségi igazolvány igénylésénél a 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet alapján.

A teszttel megállapítható az is, hogy a védőoltás után megjelentek-e a szervezetben a specifikus antitestek. Ilyen esetben az oltási dokumentációban feltüntetett várható idő után javasolt a mintavétel.