Indul az eper szezon! Ismerjük meg ezt a zamatos gyümölcsöt!

Eper vagy szamóca?

A kedvenc gyümölcsöm az eper, és biztos vagyok ebben, hogy ezzel sokan vagyunk még így. Nem csak ízletes finomság, de remek alapanyag különböző süteményekhez, italokhoz és szószokhoz is. Tudtad, hogy nagyon régen az eper a gazdagok kiváltsága volt? És hogy nevét rendkívül illatának köszönheti? Ugye, mennyi minden rejlik ebben az aprócska gyümölcsben, amit nem is gondolnánk, pedig gyerekkorunk óta fogyasztjuk? Azt bizonyára sokan sejtitek, hogy az eper őse a vadon növő szamóca volt. Az ókori Rómában szépségmaszkokat készítettek belőle, és csak a középkorban kezdték el először termeszteni. A keresztény ikonográfiában az eper a fedhetetlen erkölcsű ember szimbóluma volt, és számos Mária ábrázoláson, illetve gótikus krónikás könyv lapjain találkozhatunk vele. Még a híres németalföldi festő, Hieronymus Bosch is megjelenítette a Gyönyörök kertje alkotásán, mint a földi és a mennyei örömök jelképe. A reneszánsz idején nagyon népszerűvé vált, már ekkor tejszínnel tálalták a hölgyek, borral az urak számára. Gyógyhatásai a 16. században terjedtek el a köztudatban. 

És ha már eperről van szó, járjuk körül az igazságot az eperről és a szamócáról is. Mi a különbség a kettő között? Örök vita zajlik a laikusok és a szakavatott termesztők között, arról, hívhatjuk-e a boltok polcairól vagy a ládákból kiemelt kosarakban lévő zamatos gyümölcsöt epernek. A termesztők egyöntetűen azt vallják, hogy az eper az, ami a fán terem, ami pedig a kertben, a földön, kis bokorban, az a szamóca. Az igazság pedig az, hogy az eper szó előzménye a magyarban finnugor eredetű és szamócát jelent. A szederfa termésére csak később kezdtük el az eper megnevezést használni. Tények ide vagy oda, a botanikusok, a nyelvészek és a közemberek valószínűleg sosem fognak dűlőre jutni a kérdést illetően.

Melyik eper a jó eper?

Ha az eperről van szó, akkor bizony sem a méreté, sem a színé, hanem az illaté a döntő szerep. Hagyjuk, hogy ennek az apró gyümölcsnek az illata elvarázsoljon bennünket. Amelyik illatozik, az bizony ízes is. A kocsánya és a gallérje legyen élénkzöld színű és természetesen a gyümölcs ne legyen megnyomódva, bepenészedve. Sajnos, amelyik tálcában van egy romlott eper, ott hamarosan több is megjelenik, hiába sietünk vele a hűtőbe. Az eper érzékeny gyümölcs, vásárlás után fogyasszuk el vagy dolgozzuk fel. Hűtőben is legfeljebb egy-két napig áll el, és kár lenne kidobni. Lefagyasztani csak akkor érdemes, ha a későbbiekben krémet, joghurtot vagy fagylaltot szeretnénk készíteni belőle, mert a gyümölcs bevizesedik. Áztatni sem szabad a szemeket, mert megszívják magukat és akkor az ízük és az illatuk bánja a dolgot. Ugyanez megeshet akkor is, ha túl magas hőmérsékleten főzzük őket, ráadásul a benne található értékes vitaminokra sincs jó hatással a meleg. 

Mi készítsünk, ha túl sok az eper?

 Az család megtud enni egy-két kiló epret, de ha esetleg ennél többre tettünk szert, akkor kénytelenek vagyunk feldolgozni, hogy ne romoljon meg. Készíthetünk belőle ízletes lekvárt, süteményt, fagylaltot. Amennyiben ezekből is bővelkedünk, vagy kimaradt még egy-két szem, használjuk fel arc-vagy hajpakolásnak. A földieperben többféle vitamin is megtalálható – A-, B1-, B2-, illetve C-vitamin -, ezeknek köszönheti antioxidáns, ránctalanító hatását. A kálium, kalcium, magnézium és vas bőrerősítő, míg a benne található szalicilsav miatt remek hámlasztó. Emellett gyulladáscsökkentő is, így jól használható zsíros, pattanásos bőrre.

Ebből az ínyencségből készíthetünk vitamindús gyümölcssalátát is. Remekül passzol a narancshoz, grapefruithoz, kivihez és más bogyós gyümölcsökhöz. Ha finom gyümölcsös desszertet szeretnél fogyasztani, helyezz rétegesen szeletelt epret, áfonyát és natúr joghurtot egy üvegkehelybe, majd tetszés szerint szórd meg reszelt fekete csokoládéval. De az eperből ital is készíthető: turmixolj össze egy jó adag epret banánnal, papajával (esetleg néhány gerezd grapefruittal) és némi narancslével. Salátáinkat is feldobhatjuk eperrel, ebben az esetben a még erőteljesebb hatás érdekében használhatunk balzsamecetet, citrom- vagy narancslevet, kávékivonatot, csokoládédarabokat, fűszernövényeket, mint a citromfű, a bazsalikom vagy a tárkony, s természetesen alkoholos italokat. Az interneten jobbnál jobb recepttel találkozhatunk, amelyek közül talán dönteni sem fogunk tudni. Nekünk csak annyi a dolgunk, hogy kényelmesen, otthonról beütjük a keresőbe, hogy eper rendelés. Egyszerű, igaz? Vannak olyan élethelyzetek, amikor az ember nem mozdulhat ki otthonról.

Allergia és az eper?

Előfordulhat eperallergia, ha túl sokat fogyasztunk a gyümölcsből. Szervezetünkben hisztamint szabadít fel, így az arra érzékenyeknél allergiás reakciót vált ki. Ez csalánkiütés jellegű bőrirritáciában mutatkozik meg. Két éves kor alatti gyermekeknek sem ajánlott a fogyasztása, mert nagyobb eséllyel vált ki ilyen reakciót. Ha ilyesmit tapasztalunk, kérjük ki orvos véleményét, mert bizonyos esetekben le kell mondani az eper fogyasztásáról, de előfordulhat, hogy elég mérsékelni azt.