KATA szüneteltetése és ennek a feltételei

A KATA szüneteltetése nehéz helyzetekben életmenő lépés lehet

Úgy gondolom a jelenleg fennálló katasztrófa helyzet miatt, nagyon sokan kerültek nagyon nehéz helyzetben a vállalkozásukat illetően. Előfordulhat, hogy olyan kritikus helyzetbe kerültek bizonyos vállalkozások, hogy egyszerűen képtelenek tovább fenntartani a cégüket, így hatalmas előnyt tud jelenteni az, hogy a KATA szüneteltetésének a lehetősége fent áll, mely pontosan az ilyen krízis helyzetek végett jött létre. Alapvetően nyilván nem ideális állapot az ha felfüggesztjük a vállalkozásunkat, viszont adódhatnak olyan helyzetek, amikor sajnos ez szükségszerű lépés. Mint tudjuk az elmúlt hónapokban, sajnos tömegek vesztették el a megélhetési forrásukat, ami nagyon kritikus helyzetbe sodorta a családokat. Különösen nehezen érintette a járvány helyzet azokat a családokat, akiknek saját kisvállalkozásuk volt. Abban a helyzetben, amikor ténylegesen nincsen bevétel, érdemesebb a KATA szüneteltetését igényelni, hiszen legalább ennyivel csökken a kiadások száma. Ami pedig szintén emellett a lépés mellett szól, hogy bármikor vissza lehet vonni a KATA szüneteltetését méghozzá abszolút egyszerű és gyors módon.

A KATA szüneteltetetésének mente

Mint már a fentiekben is említettem a KATA szüneteltetésének a fő előnye, hogy bármikor újra lehet indítani, különösebb nehézségek nélkül. Magának a szüneteltetésének a menete igazából nagyon egyszerű. Kifejezetten erre a célra van kifejlesztve egy bizonyos 101E nyomtatvány, ennek a leadása feltétlen szükséges ahhoz, hogy elfogadják a kérelmünket. Abban a pillanatban, hogy elfogadták ezt a nyomtatványt megszűnik a KATA adózásunk és egészen addig szünetel, amíg azt nem változtatjuk meg. De mindenesetre az önkormányzat is fog egy értesítőt küldeni arról, hogy jelenleg szünetel a vállalkozásunk. Fontos tudni, hogy amennyiben leadtuk ezt a nyomtatványt akkor ténylegesen szüneteltetnünk kell a vállalkozási tevékenységünket, ugyanis ha ezt nem tesszük, komoly büntetést vonhatunk magunkra. Egyébként egészen pontosan a bejelentést követő naptól fog szünetelni a vállalkozásunk és innentől fogva minimum 1 hónap és maximum két év, amíg ez az állapot fennállhat. Amennyiben a szüneteltetés megtörténik és ez a státusz még 2 év elteltével sem változik, akkor automatikusan törlődik a KATA adózásunk és a vállalkozásunk is. Amennyiben vissza szeretnénk csinálni a szüneteltetés folyamatát, ezt minden probléma nélkül 1 hónap után megtehetjük. Az újra indítás folyamata csak úgy, mint a szüneteltetésé az ügyfélkapun keresztül történik.  Úgy gondolom a jelenlegi helyzetre való tekintettel ez a lehetőség nagyon nagymértékben meg tudja könnyebbíteni sok kisvállalkozó életét a teljes csődtől. Ugyanis amennyiben nem lehetne a KATA szüneteltetésére lehetőség, több mint valószínű, hogy nagyon sok kisvállalkozás végleg tönkre menne a fedezetlen anyagi terhek folytán. Ennek elkerülése végett jött létre ez az opció, melyet én minden olyan jellegű kisvállalkozónak nagyon ajánlok, akinek jelenleg kritikus helyzetben van a vállalkozása. Amíg tart a járványhelyzet érdemes ezt a lehetőséget alaposan meggondolni és annak tekintetében dönteni a KATA szüneteltetéséről, hogy bár már lassan látjuk az alagút végét, azt még mindig nem tudjuk, hogy pontosan meddig fog tartani, és ha vége is lesz ennek az egész járványnak, talán még ennél is nagyobb kérdés, hogy mennyi idő lesz, míg visszaáll a gazdaság és újra úgy lehet az életet élni, mint ezelőtt. Éppen ezért gondolom úgy, hogy bár egészen biztosan nagyon nehéz meghozni egy ilyen jellegű döntést egy vállalkozónak, de azt hiszem mégis sok esetben felelősség teljesebb döntés inkább a szüneteltetés mellett dönteni és inkább kisebb veszteséggel biztosra menni, mint hosszútávon nagyobbat bukni.

A KATA szüneteltetése rövidtávon

Mint már a fentiekben is említettem van arra lehetőség, hogy minden kötelezettség nélkül csak pár hónapig szüneteltessük a KATÁT. Ez azért nagyon fontos döntés, mert a KATA adózás szüneteltetésével párhuzamosan a vállalkozást is kötelesek vagyunk szüneteltetni. De amennyiben már úgy fogjuk megítélni a helyzetet, hogy lassan vissza áll a gazdaság, azonnal teljesen költségmentesen vissza lehet állítani a KATA adózást és ezáltal újra indulhat a vállalkozásunk is.

Én személy szerint úgy gondolom, hogy nagyon sok vállalkozás esetében abszolút felelősségteljes lépés a KATA illetve a vállalkozás szüneteltetése, ugyanis ez a bizonytalanság nagyon veszélyes tud lenni hosszútávon az anyagi helyzetünkre. Így úgy gondolom igazán megfontolandó döntés minden olyan kisvállalkozó számára a KATA szüneteltetése, akinek a jelenlegi vállalkozását bármilyen módon érint az adott járvány helyzet.