Milyen napszemüveget válasszak?

A legjobb napszemüvegek

A napszemüveg választása nehéz feladat. Sokszor nem tudja az ember még ilyenkor tavasz elején, hogy pontosan milyen is lesz az idei divat, azonban mindig gondolkozhatunk előre. Felmerülhet a kérdés: érdemes-e egyáltalán az új divatokat követni, vagy inkább az örök érvényű kedvenceknél maradjunk?

A napszemüvegek és az arcforma

Divat ide vagy oda, érdemes olyan darabot választania az embernek, ami passzol az arcformájához. Sokan nehezen tudnak eligazodni a különböző méretek, alakok és színek között, ezért egy kis segítséggel szeretnék szolgálni. Nézzük is meg tehát, hogy milyen különböző arcformák vannak, mi jellemző azokra, hogy fel tudja minden kedves olvasó mérni, hogy ő melyik kategóriába tartozik inkább, és hogy azokhoz mely szemüvegeket ajánlják általában. Fontos azonban megemlíteni, hogy ezek az ajánlások tényleg csak ajánlások, semmi nincs kőbe vésve. Ezért nem érdemes olyan darabot választani, ami teljesen elüt az elképzelésünktől vagy az ízlésünktől. Ilyenkor érdemes lehet az arany középutat választani.

Napszemüveg szív alakú archoz

Nézzük is tehát azokat az arcformákat! Először nézzük meg a szív alakú archoz milyen napszemüveg illik. Erre az arcra a széles homlok jellemző, és az ahhoz képest keskenyebb áll. Ezt hívják a divatosan szerencsés arcnak, amely mostanában a szépség szimbóluma is, így nekik nem igazán kell aggódniuk azon, hogy majd valami egyáltalán nem fog jól állni nekik. Sok lehetőségük van, hogyha a napszemüvegekről van szó. Ha kicsit bátrabbak vagy bohókásabbak, pajkosabbak, akkor érdemes lehet egy macskaszem formájú keretet választaniuk, mert ez igazán kiemeli az arcforma szépségét, és valami különlegest is ad hozzá. Azonban e fajta birtokosának igazán nem lesz nehéz dolga a választással, hiszen szinte teljesen hagyatkozhat a saját elképzeléseire, mindenféle bűntudat nélkül.

Napszemüveg rubin formájú archoz

Következőnek nézzük meg a rubin arcformát, amelyet a széles arccsont jellemez, amihez képest a homlok és az állkapocs keskenyebb. Ez egy viszonylag érdekes arcformát szül, amelyhez szintén jól illik a macskaszem keret. Ajánlani szokták még hozzá a pilótaszemüveget is, azonban elmondható, hogy ez utóbbi szinte bárkinek jól áll, és szerencsére soha nem megy ki a divatból. Így ha egy ilyen darabot választ az ember, nem kell félnie attól, hogy egy-két éven belül máris elavultnak fog számítani, és újat kell majd választania, ami a minőségi szemüvegek esetében igazán kellemetlen lehet.

Napszemüveg kerek és ovális arcformákhoz

A kerek és ovális archoz is jól passzolnak a geometrikus és ovális formák. Az ovális arcúak az egyik legszerencsésebbek, akiknek szinte minden típus jól áll. Ez az arcforma nagyon harmonikus arányokkal rendelkezik, amihez azonban ügyelni kell arra, hogy a keret szélesebb legyen egy kicsit, mint az arc szélessége. Legjobb választást nem is tudnék mondani, amit legjobban ajánlanék ehhez a formához, bátran lehet válogatni a különböző szemüvegek között. Mostanában egyre divatosabb az egységesen kerek keret is, ami kevés arcnak áll jól, de ovális arcformával nem lehet még ez sem gond. A kerek archoz jól állnak a négyzetes szemüvegek, a macskaszem forma és a mindenkinek jól álló pilóta szemüveg is szóba jöhet természetesen.

Napszemüveg szögletes arcformához

 A szögletes arcra jellemző, hogy alul keskenyebb, a homlokrész pedig szélesebb. A macskaszem ebben az esetben is nyerő lehet, de a karakteresebb, díszesebb napszemüvegeket is ajánlani szoktak ehhez a formához.

Érdemes tehát bár az arcunk karakterét figyelembe venni, azonban mint az láttuk, minden formához több lehetőségünk van, amiben kényelmesen mozoghatunk. A keret mellett persze a lencse is nagyon fontos részét teszi a választásnak. Mindenképpen megbízható helyről vásároljunk, ahol ellenőrzött minőségű szemüvegeket árulnak. Ajánlani tudom az eOptika oldalát, ahol bátran válogathatunk a remek minőségű szemüvegek közül: https://eoptika.hu/kategoriak/napszemuveg-akcio.html

goggles, sunglasses

Miért is fontos a napszemüveg viselése?

Ez nagyon fontos, hiszen a Nap sugárzása károsítja a szemet. Ettől az ember hunyorgással, a szem lecsukásával természetes módon védekezik. Azonban a sötétített lencse mögött ez a reflex megszűnik, így csak olyan terméket érdemes megvásárolni, amely rendelkezik a kellő biztonsági feltételekkel. Ha csak egy sötétített üveget veszünk, amin nincsen megfelelő szűrőréteg, gyakorlatilag olyan, mintha védekezés nélkül néznénk a Napba. Erről bizonyára mindenki tudja, milyen kellemetlen élmény, tehát nem érdemes a szemnek ekkora traumát okozni. A minőségi darabok továbbá jobban bírják a gyűrődést, akár több éven át hűséges társaink lehetnek a nyáron. Így nem kell minden évben újra az árakon vagy a divaton törni a fejet, hiszen a mi zsebünkben már ott lesz a jól bevált darab. Egy kis befektetés tehát sokat jelenthet, hogyha egy ilyen dologról van szó.

A divat tehát nem minden, gondoljunk saját magunkra is, hogy mi éri meg nekünk, mi az, amibe érdemes befektetni, és mi az ami nem csak a külsőnkhöz, de a belsőnkhöz is passzol. Ha egyszer találunk egy ilyen darabot, nem fogja meg megérni otthagyni a polcokon. Ehhez azonban széles kínálatra lesz szükség a szemüvegekből, erre azonban már a cikken belül is találhat a kedves olvasó egy remek megoldást a linkre kattintva.