Milyen száraz haltáp kerüljön a kosárba, ha halaink egészsége a fontos?

Mit tartalmazzon a száraz haltáp az egészséges díszhalakért?

Tudtad, hogy a díszhalaink egész nap táplálék után keresgélnek? A kövek alatt és a növények gyökerei között mindig találnak maguknak maradékot, eleséget. Akvárium tulajdonosként a mi felelősségünk, hogy díszhalaink mindig a fajuknak megfelelő és természetközeli táplálékhoz jussanak. Ez legtöbbször száraz haltáp. A különböző haleleségek fő tápanyagai a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok. Ezekből a tápanyagokból a halak viszonylag nagy mennyiséget igényelnek. Egészséges fejlődésükhöz ugyanúgy szükségesek vitaminok és az ásványi anyagok is, mint nekünk embereknek. Ezek nélkülözése náluk is hiánybetegségben mutatkoznak meg. Tudtad, hogy a halak a fehérjékből szénhidrátokat és zsírokat is képesek előállítani? Emiatt a fehérjében gazdag, de szénhidrátban és zsírban szegény tápláléktól könnyen elhízhatnak. Az pedig nekik sem jó. Meglehet, hogy aranyos a duci hal, de semmiképp sem egészséges. Ezen kívül érdemes tudni azt is, hogy testállományuk fehérjéit csak a táplálékból származó fehérjéből képesek felépíteni. Viszonylag könnyű dolgunk van, gondolhatjuk, hiszen a díszhalak többsége gyakorlatilag mindenevő. A száraz haltáp állati fehérjéket tartalmazzon inkább, mint növényieket, mert előbbiek jobban hasznosulnak. Örök igazság azonban, hogy a változatos etetés az egészséges díszhal tartásra egyik alapköve.

A fehérjék után nagyon fontos még a száraz haltáp vitamintartalma is. A díszhalak számára az A-, D-, B1-, B2-, B12- és a C-vitamin a legfontosabb. Az A-vitaminnak a növekedési folyamatokban, az anyagcserében és a szaporodási folyamatokban játszik szerepet. A D-vitamin nélkülözhetetlen az egészséges csontok kialakulásához. A B-vitamin-csoport szükséges a növekedési és vérképzési folyamatokban, a máj-anyagcserében és az idegsejtek anyagcseréjében. És a C-vitamin az egyes enzimek aktiválásában és a sejtek anyagcseréjében fontos, és növeli a halak ellenálló képességét és egészségét.

Ami az ásványi anyagokat illeti, nincs nehéz dolgunk, hiszen még a legrosszabb minőségű haleledelek is tartalmaznak elegendőt belőlük. Ez azért van, mert a halaknak kevés ásványi anyagra van szükségük.

Milyen a jó száraz haltáp?

Rengeteg különböző összetételű és szemcsenagyságú gyári száraz eleség kerül forgalomba. Sok különböző alapanyagokból készítik őket. Vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel egészítik ki őket, amelyek hozzájárulnak a díszhalaink egészséges fejlődéséhez. Ráadásul halaink is szívesen fogyasztják őket. Komponenseik különböző húsok, mint pl. a marhamáj, halhús, tengeri rákhús, azután halikra, Daphnia, alga, burgonya, búzaliszt és sok egyéb is. A pontos összetétel rendszerint gyártási titok. Ezeknek egyik nagy előnye az, hogy sokáig tárolhatók, nem igényelnek külön tartó-, tárolóedényt, hűtést, vízcserét és azok is kezelhetik, akik az élő eleségtől írtóznak. Szinte bármilyen tápot választunk, mindig ügyeljünk arra, hogy csak annyit adjunk belőle díszhalainknak, amennyit azonnal elfogyasztanak.

Milyen formában található meg a száraz haltáp?

A száraz haltáp nagyon sok formában elérhető a díszhalakat szerelmeseinek. Mindegyik más-más okból hasznos, és/vagy ártalmas a halaknak. A lemezes száraz haltáp ideális a társas akváriumban tartott díszhalak számára, és azoknak is, akik a felszínen táplálkoznak. Ezek a lemezkék ugyanis lassan süllyednek le, s a maradékot azok a halak fogyasztják el, akik az aljzatot kedvelik. Igen népszerű a granulátum is. Nagyon apró, mikrómérettől egészen a 2mm-es nagyságik változhat a szemek mérete. Leginkább a közepes méretű halaknak jó. Ezeknek a tápoknak a többsége a lassan süllyedő, és a lebegő tápok keveréke, aminek köszönhetően minden vízrétegben megfelelő mennyiségű eleséget biztosít a díszhalainknak. Az úgynevezett crips egy szabadalmaztatott gyártási technológiának köszönhetően kevésbé szennyezi az akvárium vizét. A korábbihoz hasonlóan minden halnak megfelel. Összetörve pedig ivadékhalaknak is jó lehet. A talajlakó díszhalak számára a legideálisabb száraz haltáp a tabletta. Kapható úgynevezett algatabletta is, amely az algaevő halaknak lett kitalálva. A legtöbb ilyen táp kemény, ezáltal a díszhalak lekaparják a felületüket a szájukkal, úgy ahogyan a természetben is táplálkoznak.

Liofilizált száraz haltápot is adhatok a díszhalaknak?

Természetesen igen. Többféle liofilizált eleség kapható, de a tubifex, szúnyoglárva, vízibolha a leggyakoribb. A szárított vízibolha alacsony tápértékű, sok ballasztot tartalmazó haltáp, ezért csak kiegészítő eleségnek alkalmas. Nem lehet kizárólag ezt adni a halaknak, mert az sok egészségügyi problémához vezethet, és bár a halak nem beszélnek, ugyanúgy szenvednek. A szárított szúnyoglárva már sokkal jobb választás, magas fehérje tartalmú száraz eleség. Fagyasztva szárítással tartósított, kiváló étrendi hatású, természetes eredetű egészséges díszhaltáp. A legtöbb akváriumi díszhal kedvelt csemegéje. Hasonlóan jó választás a szárított tubifex is. Rendkívül magas a tápértéke. Etetésével díszhalaink étrendjét változatosabbá tehetjük, illetve kiegészíthetjük. Egészen finomra, szinte púderfinomságúra törve ivadék halaink részére is kiválóan alkalmas.