Nagy törölközőszárító radiátor térkép

Praktikus törölközőszárító radiátor a fürdőszobába

A törölközőszárító radiátor nem csak a fürdőszoba levegőjének kellemes hőmérsékletét és extra szárítási felületet hivatott biztosítani, de működése abban is segít bennünket, hogy az undok fürdőszobai penésszel se kelljen találkoznunk. A szekrények mögött, szobák sarkaiban és természetesen a fürdőszobában megjelenő penész meleg és a nedves környezetben alakul ki. A levegő állandó hőmérsékleten tartásával és megfelelő szellőztetéssel megelőzhető ez a kellemetlenség. A kettő együtt képes elejét venni a magas fürdőszobai páratartalomnak, szinten tartani a felületi hőmérsékleteket és a levegő hőmérsékletét. Úgyhogy, ha még csak vacillálunk azon, szükségünk van-e rá, a válasz egyértelműen igen. Kedvező fenntartási költségei vannak, a hőleadó képességükre sem lehet panasz és kiegészítőként is remekül megállják a helyüket.

A hagyományos fűtőtesteket nem a fürdőszobai körülményekre fejlesztették ki. Meglehet, rövid távon árban kedvezőbb, de hosszabb távon váratlan kiadásokká válnak. Akár a teljesen fűtőtest cseréjére szükségünk lesz néhány éven belül. Nézzük, mi is ennek az oka.

Törölközőszárító radiátor történelem

Alig húsz évvel ezelőtt még a fürdőszobákban ugyanazokat a fűtőtesteket alkalmazták, amelyeket a ház többi pontján is. Néha még ma is találunk ilyen otthonokot, de az elmúlt évtizedek alatt általánosság vált a fürdőszoba radiátor beszerelése. A fentebb már leírt okokon kívül szerepet játszott ebben a helytakarékosság, az eltérő hőigények kielégítése (lokális fűtés). A fürdőszoba radiátorok voltaképp fürdőszobai csőradiátorok. A formai világuk rengeteget bővült, de alapvető jellegükben nem sokban különböznek a kezdeti modellektől. A klasszikusnak számító létraszerű kialakítás megmaradt, de a gyártástechnológia, az alkalmazott profilok és felületi bevonatrendszerek sok fejlődésen mentek keresztül.  Az extrém körülmények miatt ezeket a radiátorok másképp kellett kezelni hagyományos rokonaiknál. A tartósság és minőség érdekében felületkezelés egy rendkívül összetett folyamattá vált. A széles forma-, szín- és hőtechnikai paraméterek lehetővé teszik, hogy mindig az egyedi igényeinknek legmegfelelőbb csőradiátort választhassunk. A hagyományos egyenes vonalvezetésű változatok mellett egyre nagyobb teret hódítanak az ívesek. Ezek tovább növelik a praktikumot és a használhatóságot, csekély extra helyigény mellett. A törölközőszárító radiátorhoz szinte mindegyik gyártó kínál utólag is beépíthető elektromos fűtőpatronokat. Ezek az elektromos fűtőpartonok azért praktikusak, mert fűtésszezonon kívül is használhatóvá teszik a készülékeket, a rendszertől függetlenül. A törölközőszárítós radiátorok ebben az átmeneti fűtési időben kimondottan hasznosak, hiszen azonnal megszáradnak rajtuk a törölközők és kellemes meleget biztosítanak hűvösebb napokon a fürdőszobában.

És mi a jövő? Úgy néz ki, hogy ezek a csőradiátorok már nem csak a fürdőszobákat, de az előtereket, elválasztótereket és a konyhákat is meghódították. Kinézetük természetesen igazodik ezeknek az új helyiségeknek a funkcióihoz. Már jó indulattam sem nevezhetők törölközőszárító radiátornak, elődjüket azonban nem lehet letagadni.

Kifutón a törölközőszárító radiátor

A szüleink még csak egy fajta kivitelt vihettek haza, manapság azonban annyi féle szín és forma jellemzi a csőradiátorokat, hogy elveszettnek érezhetjük magunkat. Ezen felül a felhasznált anyagok repertoárja is kibővült, így érdemes tisztábban lennünk azoknak eltérő hővezetési tulajdonságaival is, mielőtt vásárlásra adnánk a fejünket. A törölközőszárító radiátorok egyenes és íves kivitelben is kaphatóak. A legnépszerűbbek az acéllemez lapradiátorok a kis helyigényük és az igen kedvező ár-érték arányuk miatt. Könnyű méretezhetőség, széles méretválaszték, egyszerű szabályozhatóság jellemzi őket. Az alumínium radiátorok korrózió állóságuk és esztétikájuk miatt népszerűek, szintén nagyon jó választás.

S talán a legnagyobb előnyeik közé tartozik az, hogy meglévő rendszerbe is beköthetők, de patronnal mégis leválaszthatók, vagy választhatunk kimondottan elektromos verziókat, amely teljes egészében önálló a fűtésrendszertől. Az elektromos törölközőszárító radiátorok is tartalmaznak folyadékot, akárcsak a vízzel működő radiátorok. Azonban itt az elektromos fűtőszál melegíti fel a folyadékot. Vannak olyan elérhető változatok, amelyeket már elektromos ventilátorral is kiegészítettek, így gyorsabban melegítik fel a helyiséget. Nem rég bemutatkoztak az infra paneles verziók is. A mechanikától függetlenül valamennyi törölközőszárító radiátor termosztáttal vagy kapcsolóval van kiegészítve. Magunk is körbenézhetünk a https://www.ventil.hu/torolkozoszarito-radiator oldalon.

Ami a formákat illeti, nem csak létraszerű vagy ívelt készülékeket vehetünk az otthonunkban, hanem egészen egyedi formájú csőradiátorokat is. Például méhsejt mintásat vagy tömöttebb felületűt. A színek terén sem kell kompromisszumot kötnünk.

Törölközőszárító radiátor vagy nem törölközőszárító radiátor?

Hosszútávon jobban megéri törölközőszárító radiátorba fektetni, mint megpróbálni a hagyományos készülékeket a helyiségbe telepíteni. Annyi funkciót kínál, hogy abszolút megéri az árát, hiszen egy többfunkciós készüléket kapunk, amely hosszú távon jó szolgálatot fog tenni nekünk. A helytakarékosságuk is lényegese, hiszen a fürdőszobák és mellékhelyiségek nem tartoznak a legtágasabb szobák közé, ezért minden egyes elem, amelyet elhelyezünk bennük, átgondolt kell, hogy legyen. Ez a kényelmes mozgástér biztosításához kell. A beszerelés sem igényel több időt és energiát.