kifakadt gerincsérv felismerése

A kifakadt gerincsérv felismerése: Mit érdemes tudni?

Porckorongsérvvel sokunknak szembesülnie kell élete során, ami különféle panaszokat okozhat. Szerencsére azonban nem minden esetben szükséges sebészeti beavatkozás. A következőkben áttekintjük, hogy mik lehetnek a kifakadt gerincsérv tünetei, mi okozza és hogyan gyógyulhat spontán.

Gerincsérv (porckorongsérv): Definíció és típusok

A discus intervertebralis, közismertebb nevén porckorong, a csigolyák közötti fontos szerkezet, amelynek belső része rugalmasabb (nucleus pulposus), míg külső fala erős, többrétegű (anulus fibrosus). Fő szerepe továbbra is a terhelés elosztása a gerincoszlopban, megőrizve annak mozgékonyságát és rugalmasságát.

Amikor porckorongsévről beszélünk, az a helyzet áll fenn, hogy a porckorong falának szerkezete meggyengül, sérül, átszakad, és a belső rugalmas-kocsonyás anyag áttöri a kialakult nyíláson. A sérv lehet részben kapcsolatban a porckorong belsejével, vagy teljesen elválhat, mintegy szabadon mozogva. Ez a probléma továbbra is nyomást gyakorolhat a gerincvelő idegeire, kiváltva fájdalmat és más tüneteket.

Bár a betegség jellemzően a 35-45 év közötti korosztályt érinti, az utóbbi időben egyre több fiatal, 20 év alatti beteg is felbukkan a statisztikákban.

porckorong-serv-ideg

A kifakadt gerincsérv: Melyek azok a tünetek, amelyekre figyelni kell?

A kifakadt gerincsérv okozta tünetek változatosak és sokszínűek lehetnek, attól függően, hogy hol helyezkedik el a sérv a gerincoszlopban. A fájdalom típusa és lokalizációja alapvetően meghatározza az egyén által tapasztalt panaszokat, legyen az hirtelen vagy fokozatos keletkezésű:

 • Derékfájdalom
 • Hátfájdalom
 • Nyakfájdalom
 • Végtagokba sugárzó fájdalom
 • Izomgyengeség
 • Zsibbadás
 • Érzéskiesések
 • Ideiglenes bénulás
 • Mozgáskorlátozottság

Súlyos esetekben akár széklet- és vizelettartási problémák is előfordulhatnak. Fontos megjegyezni, hogy a gerincsérv tünetei hasonlóak lehetnek a gerinccsatorna-szűkület vagy csigolyaelcsúszás tüneteihez, így pontos diagnózis felállítása orvosi szakértelmet igényel.

A fájdalom jellegzetességei, mint a helye és az intenzitása, sokat elárulhatnak, mivel az érintett csigolyák befolyásolhatják a tüneteket. Néha még úgy is lehet, hogy helyileg nem okoz panaszt, de a lábakba sugárzó, szúró, vagy égő fájdalom jelezheti a gerincvelő problémáit.

Leggyakrabban az ötödik csigolya érintett, ami a csípőbe és lábakba kisugárzó fájdalmat, valamint a végtagok különböző pontjain előforduló és különböző mértékű zsibbadást eredményezhet. A fájdalom gyakran fokozódik, ha az érintett személy hanyatt fekszik és a lábát megemeli.

Ha a harmadik vagy negyedik csigolya sérülése történik, gyakran érezhető fájdalom a lágyékban és a csípőben, míg az ágyéki csigolyák érintettségére utalhat a vádlin és a lábfej alsó részén jelentkező fájdalom.

porckorong-elcsuszas

Mi állhat a gerincsérv kialakulásának hátterében?

Számos tényező állhat a gerincsérv kialakulásának hátterében:

 • Egy hirtelen mozdulat gyakran elegendő a sérv kialakulásához. Sokszor csak ekkor derül ki, hogy a páciens korábban is szenvedett gerincsérvtől, ami addig tünetmentesen maradt.
 • Nehéz tárgyak cipelése, legyen szó fizikai munkáról vagy edzésről.
 • Inaktív életmód.
 • Hosszú órákig tartó ülőmunka.
 • Rossz testtartás fenntartása.
 • Túlzott fizikai megterhelés.
 • Lelki okok, stressz, túlhajszoltság és érzelmi terhek.

A kifakadt gerincsérv kezelési lehetőségei

A kiszakadt gerincsérv tüneteit konzervatív módszerekkel is enyhíthetjük. Az ilyen kezelés egyik példája a gyógytorna (McKenzie torna), amely segíthet megerősíteni a háti izmokat és helyreállítani az elmozdult csigolyákat. Emellett a manuálterápia is hatékony lehet a blokkok feloldásában, amely speciális fogásokkal történik. A manuálterápia akár a gyógytornával is kombinálható.

kifakadt gerincsérv kezelési lehetőségei

Kifakadt gerincsérv: Tapasztalatok a spontán gyógyulásról

Megfigyelések szerint azoknál, akiknek kiszakadt gerincsérve van, nagyobb eséllyel tapasztalható a sérv visszahúzódása, mint azoknál, akiknél csak enyhe kitüremkedés áll fenn. Egy tanulmány szerint a kiszakadt gerincsérv regressziójának esélye 77%, míg az enyhébb protuziónál csak 33%. A teljes visszahúzódás aránya kiszakadt gerincsérv esetén 43%, protuziónál pedig 15%. A kifakadt gerincsérv súlyos és fájdalmas tünetekkel járhat, de létezik a spontán gyógyulás lehetősége is. Fontos azonban, hogy a betegek mindig kérjenek orvosi tanácsot, és vegyék figyelembe a konzervatív kezelési lehetőségeket is, mielőtt a műtét mellett döntenek.

Forrás: sherlockrehab.hu

Képek forrása: pexels és AdobeStock