ajtó

Egyedi beltéri ajtók – Most elérhetőbbek, mint valaha!

Manapság egyre több olyan otthon készül, amely nem a szabványméret. Így az ebben található falak, szobák, anyagok és főleg méretek eltérőek lehetnek, amely bár egyedi, sokszor azonban problémát okozhat. A legtöbb ajtó például szabvány méret és amennyiben ennél kisebbre vagy nagyobbra van szükség, akkor máris ott az első gond, amit meg kell oldani. Szerencsére az egyedi beltéri ajtók nagy segítségünkre lehetnek ilyenkor.

Ebben a cikkben ezeket mutatjuk be, valamint kitérünk arra, hogy miért éri meg egyedileg gyártatni.

Beltéri ajtók egyedi méretekkel

Gondolhatnánk, hogy egy egyedi magasságú és vastagsági beltéri ajtó jóval drágább, mintha a boltban vásárolnánk azt, ez azonban nem egészen így van. Ahogy emelkednek az árak, úgy egyre jobban megéri csináltatni, főleg, ha nem szabvány méretről van szó. Szerencsére így már az egyedi ajtó gyártás is pénztárcabarátabb lett, mint korábban.

A Szalafa KFT által készített fajtákat mindig az ajtó nyílásának megfelelő méretre készítik. Itt nincs két hagyományos vastagságú falra való tokból összerakott, össze-vissza foltozott változat, csak és kizárólag egyedileg gyártott, megfelelő méretű ajtókkal számolhatunk. Itt nem gond a magas ajtónyílás sem, hiszen a berendezés készülhet nagy magasságú lappal, valamint felülvilágítóval egyaránt. Bármekkorát, bármiből és főleg bármit elkészítenek, amire a megrendelőnek szüksége lehet.

Az utólag beépíthető ajtókkal kapcsolatos tudnivalók

A nagy szerencse, hogy idővel is cserélhetjük az ajtót, esetleg utólag dönthetünk arról, hogy hova és milyet akarunk csináltatni. Mivel az egyedileg gyártott beltéri ajtók utólag beépíthető ajtótokkal készülnek, így azok beépítése, a padló burkolása, valamint az esetleges csempézés, burkolati váltó elem beszerelése után jöhet egy alapozó festés. Ezt követően minden sokkal jobb lesz, mint előtte volt.

Fontos azonban, hogy az ajtókat külön ajtólaponként, tokonként, illetve utólag szerelhető tok-borításonként szállítják. Ez azt jelenti, hogy a kibontás után az ajtótokot kell a falnyílásba helyezni. Az ékek használatával be kell tenni a tokot a padló fölé pár milliméterrel, hogy a szerelés után vízzáró réteget is tudjunk húzni. Ezek az ajtók úgy vannak kiékelve, hogy a hosszanti tokszárak függőleges, míg a tok vízszintes eleme teljesen vízszintesen álljon. Fontos tehát a pontos beállítás, nem árt hozzá vízmértéket használni. Ellenkező esetben nem zár jól, esetleg csukni se lehet majd azt.

Amennyiben megvan a beállítás, akkor rögzíthetjük a tokot purhabbal. Viszont annak érdekében, hogy a hab ne nyomja be a tokot, a padló vonalában és nagyjából 1 méter magasan az ajtónyílásba helyezzünk egy távtartót. Ez elősegíti, hogy az ajtó megfelelően álljon.

Amint megkötött a purhab, vágjuk le a kidagadt maradék részeket, majd jöhet rá az utólag szerelhető tokborítás, amit diszperziós ragasztóval érdemes rögzíteni. Annak érdekében, hogy a tok-borítás pontosan illeszkedjen, gumikalapács segítségével ütögessük végig az utólag beépíthető tokot.

Az egyedi beltéri ajtók előnyei

Most, hogy már tudjuk, hogyan kell szerelni azokat, érdemes tisztában lenni, hogy miért is jobb egy egyedi beltéri ajtó, mint egy hagyományos típus. Nagy előnye ugyanis, hogy sokkal hangulatosabb lesz az összkép, hiszen tényleg akkora méretű nyílást helyezünk az egyes helyiségekbe, amekkorára szükség van. Akadnak olyanok, akik jobban szeretik a robosztus és hatalmas méretekkel rendelkező ajtókat, de szó lehet továbbá plafonig érő, esetleg eltolható típusokról egyaránt. Ezek mind vonzzák a tekintetet, sokkal egyedibbé varázsolják az otthonunkat. Ráadásul manapság már nem is kell értük milliókat kiadni.

Egyedi beltéri ajtót számtalan méretben, színben, formában válogathatunk, ráadásul amennyiben különleges igényeink vannak, akkor sem akadályozhat meg bennünket semmi abban, hogy megvalósítsuk az álmainkat. A Szalafa ajtókkal foglalkozó áruház ugyanis segítségünkre lehet abban, hogy mindent úgy alakítsunk az otthonunkban, ahogy azt szeretnénk.