piriformis szindróma

Mik lehetnek a piriformis szindróma tünetei? Mit lehet tenni ellene?

A piriformis szindróma a piriformis izmok túlfeszülése miatt jön létre. A betegség gyorsan észrevehető, hiszen lokális csípőtájéki panaszokkal jár.

Milyen kiváltó okai lehetnek a piriformis szindrómának?

Ez a sokakat érintő betegség csípőficam, izomsérülés, csípőízületi gyulladás, helytelen testtartás, mozgáshiány, mozgásszervi betegségek, kismedencei betegség, izomsérülés miatt is kialakulhat.

Milyen tünetekkel jár a betegség?

A piriformis szindróma tünetei leginkább hosszú ideig tartó ülés után jelentkezhetnek. Tompa fájdalmat érezhetünk a fartájékon és a fájdalom kisugárzik az alsó végtagokba is. Zsibbadást érezhetünk a fenék tájékán és a súlyosabb esetben érzéskiesést is tapasztalhatunk a hátsó combokon. A lépcsőzés és a végtagra való rálépés problémát okoz, valamint az ülés és az előre hajlás is fájdalmat okoz.

 

Miben segíthet a gyógytornász?

A szakképzett gyógytornász megtanítja azokat a nyújtó és aktivizációs gyakorlatokat, amelyeket naponta el kell majd végezni a teljes gyógyulás érdekében. A szakember által javasolt gyakorlatokat, gyakorlatsorokat pontosan kell kivitelezni és törekedni kell arra, hogy sokkal kevesebb időt töltsünk ülve. Otthonunkban a kezelést kiegészíthetjük masszázzsal, illetve SMR henger használatával is.

Pontosan mi történik a torna során?

A gyógytorna 1 órás állapotfelméréssel kezdődik, amely során a gyógytornász a fizikális vizsgálat mellett ki is kérdezi a betegeket.  Tapintással feltérképezi az érintett területet és folyamatosan megkérdezi, hogy az adott területen tapasztalható-e fájdalom, ha igen, akkor milyen mértékű. A tornagyakorlatokat úgy állítják össze, hogy létre tudjon jönni az öngyógyítás. A gyakorlatok végzése során a megfeszült izmokat lazítjuk el és ezáltal csökkentjük a fájdalmat és megnöveljük a csípőízület mozgásterjedelmét. Az ülőideg nyomását azzal tudjuk megszüntetni, ha ellazítjuk az izmainkat. Az első pár alkalom után már csökkenni fognak a fájdalmak és visszatérhet a csípő egészséges mozgása. Ha odafigyeléssel és kellő kitartással végezzük a gyakorlatokat, akkor pár hét alatt megszüntethetjük a fájdalmat. A lazító gyakorlatok mellett erősítő gyakorlatokat is kell végezni annak érdekében, hogy növeljük az izomerőt.

Milyen kiegészítő terápiákat lehet igénybe venni?

A fascia terápia egy kézzel végzett terápia, amely segít az izmok feszességét oldani. A trigger pont terápia a görcsös csomók megszüntetésében tud segíteni.

Mi történik akkor, ha nem kezeljük a betegséget?

A tünetek egyre erősödnek és a fájdalom állandóvá válik. Mivel fájni fog a lábunk, így a terhelést a másik lábunknak kell viselnie, így kialakulhat izomsorvadás is. Arról nem is beszélve, hogy a másik, azaz az állandóan terhelt láb is sérülhet. Megfájdulhat a térdünk, a bokánk, a derekunk és a hátunk. Ha nem alkalmazzuk a tornát, akkor szteroid injekcióval vagy műtéti úton lehet a fájdalmat enyhíteni, megszüntetni.