csatni

Az ízes, illatos csatni

Az emberek általában szívesen kipróbálják más nemzetek konyháinak a különlegességeit. Ha pedig valamilyen aromás, fűszeres finomságra vágyunk, akkor semmiképpen nem maradhat le a csatni a repertoárról. Bár magyaros a hangzása, de eredetileg chutney, ami dél-ázsiai eredetű fűszeres szósz és az utóbbi években az európai gasztronómiát is meghódította.

Az egyik nagy előnye, hogy sok más egzotikus szósztól eltérően, otthon is bárki elkészítheti egy jó recept alapján. Az elkészítése ráadásul nem igényel semmilyen komolyabb konyhatechnikát vagy tapasztalatot. A csatni készülhet gyümölcsökből és zöldségekből egyaránt, de nem ritka, amikor a kettőt egymással kombinálják. A fűszeres, illatos étel sikerének a kulcsa tehát egy jó recept és a minőségi alapanyagok. 

Az almából és szilvából készült csatni ebben a szezonban igazi telitalálat, hiszen most a legolcsóbbak és a legfinomabbak ezek a gyümölcsök. Egy ilyen ínyencség nemcsak nagyon finom, de segíti az emésztést és meghozza az étvágyat is. Megéri kipróbálni! Az egzotikus gyümölcsök nálunk is teret hódítanak már jó ideje. De tisztában vagyunk-e a trópusi déli gyümölcsök fajtáival, tulajdonságaival?

A narancs-banán duón túl, rengeteg olyan gyümölcs érkezik hazánkban, ami felkelti az emberek kíváncsiságát. Azt már tudjuk, hogy a banán, narancs, ananász temérdek vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ugyanakkor érdemes a különlegesebb fajták felé is kacsingatni. A trópusi déli gyümölcsök között ugyanis igazi vitaminbombának számít a sárkánygyümölcs, a kiwano és a maracuja is.