park

Az automata öntözőrendszer előnyei és hátrányai

Egyre többen döntenek az automata öntözőrendszerek mellett, ugyanis minimális energia befektetéssel a kert üde, zöld lesz és rengeteg egyéb előnyét lehet élvezni. Ugyanakkor vannak hátrányok is, melyeket az alábbiakban szintén kendőzetlenül elárulunk.

Az automata öntözőrendszer előnyei

Az automata öntözőrendszer legnagyobb előnye kétségkívül a kényelem. Úgy élvezhetjük a csodaszép kert látványát, hogy nem kell nap, mint nap kint állni a kertben és akár órákat tölteni a locsolással. Rengeteg idő szabadulhat fel az öntözőrendszer használatának köszönhetően. Ráadásul nem csak időt, hanem vizet is megspórol a rendszer. Találomra nagyon nehéz az adott területet a megfelelő vízmennyiséggel ellátni. Az öntözőrendszer viszont mindenütt a megfelelő mennyiséget használja. Erről az ontozorendszered.hu weboldalon bővebben is olvashatsz!

Az öntözőrendszer telepítése semmiféle akadályt nem jelent a kertben, hiszen jelentős része gyakorlatilag láthatatlan. Az alkatrészek körülbelül kilencven százaléka a föld alatt van elvezetve, így alig lehet látni a rendszer részeit, a jól látható elemek pedig kellőképp esztétikusak és üzemen kívüli állapotukban nem lógnak ki a beépített felület síkjából.

Egy szakember könnyen megállapítja, hogy mely kert rendelkezik automata öntözőrendszerrel és melyik nem. A növények ugyanis a periodikus öntözés mellett a legszebbek.

Az automata öntözőrendszer akkor is üzemel, amikor épp senki nincs otthon. Ez azt jelenti, hogy akár úgy is el lehet menni nyaralni, hogy nem kell azon aggódnunk, hogy távol maradásunk során ki fogja öntözni a kertet. Ha igazán lelkiismeretesek vagyunk, akkor különösen nehéz olyan személyt találni, aki szintén nagy gonddal végzi el a munkát és nem csak túl akar lenni rajta.

Az automata öntözőrendszer hátrányai

Kétségkívül jóval több előnye van az öntözőrendszernek, mint hátránya, ugyanakkor nem árulunk zsákba macskát, így felfedjük utóbbiakat is.

Az intenzív locsolás következtében hamarabb kimosódnak a talajban lévő tápanyagok, emiatt a növényeknek tápanyag utánpótlásra lesz szükségük idővel. A tápanyaghiányos növényeken olyan jelek fedezhetők fel, melyeket a laikusok gyakran a száradás jeleiként azonosítanak. Ha a problémát további öntözéssel igyekeznek orvosolni, akkor a folyamat felgyorsul és a növények elpusztulnak. A túlöntözés helyett érdemes tápanyagpótlást alkalmazni.