Fogászati ​​implantátum vagy híd?

A hiányzó vagy menthetetlen, ezért eltávolításra kerülő fog nagyon kellemetlen helyzetet teremt. Hogyan mosolyogjunk így? Hogyan beszéljünk? Halogatni semmiképp sem jó a megoldást, kezelést, mert az csak súlyosbítja a problémát. De milyen opcióink vannak, mit válasszunk? 

Ha egyetlen fog pótlására van szükség, a fogászati implantátum, azaz egy beültetett fog a legjobb megoldás. Ha több egymás melletti fog hiányzik, akkor esettől függően többféle opció is nyílik a kezelési terv kidolgozására és a páciens helyes rágófunkciójának helyreállítására. A címbeli kérdés ugyanakkor nem feltétlenül vagy-vagy kérdés, hiszen a fogászati implantátum és a fogászati híd nem zárja ki egymást! Léteznek ugyanis olyan hidak, amelyeket implantátumokon rögzítenek.

Ha hiányzó fogak pótlását szeretnénk elérni, számos lehetőség közül választhatunk, de a fogászati implantátum mindenképpen kiemelkedik a többi fogászati megoldás közül. Az osszeointegrációs folyamatnak köszönhetően és kialakításuk tervezése következtében a modern fogászati implantátumok tökéletesen illeszkednek többi fogainkhoz. Az őket rögzítő, leggyakrabban titán vagy titánötvözetekből készül csavar odaforr az állcsonthoz, tartós, életre szóló megoldást jelentve. Az implantáció számos előnnyel jár, amelyeket a hagyományos fogpótlási lehetőségek nem tudnak nyújtani. A legfontosabb előnyök közé tartozik a csontvesztés megakadályozása, az implantátum illeszkedése a meglévő fogakhoz, a harapás erejének helyreállítása, az arc alakjának megtartása és a természetes beszéd fenntartása.

A beültetett fog tehát olyan előnyökkel jár, amelyeket más fogpótlási lehetőségek, például a protézis vagy a hagyományos fogászati hidak nem tudnak nyújtani. Könnyen karban tartható, ugyanúgy használhatjuk tisztítására a fogkefét és fogselymet továbbra is, ahogyan a természetes fogaink esetében. Segít a szomszédos fogak pozíciójának megtartásában is.

A fogimplantátum tartós megoldást jelent a fogvesztésre. Míg más fogpótlási lehetőségek azzal járnak, hogy időnként javítani vagy cserélni kell azokat, a fogászati implantátumokat úgy tervezték, hogy életünk végéig kitartsanak. Ugyanakkor egyetlen fogászati implantátum önmagában egyetlen fog pótlására alkalmas. Ha több fogat kell pótolni, akkor a különböző fogászati hidak jelenthetnek megoldást, esettől függően.

Ha az egészségi állapotod lehetővé teszi az implantációt, akkor pillérként azokat is lehet használni. Ám természetesen vannak helyzetek, amikor a hagyományos hídpótlás a megfelelő választás, elsősorban akkor, ha az implantációnak van valamiféle kizáró oka. Például fennáll az immunrendszeri betegségek, vér- és vérképzőszervi betegségek, bizonyos krónikus fertőző betegségek, nem kezelt diabétesz, elhanyagolt szájhigiénia, súlyos harapási rendellenességek, daganatos betegségek diagnózisa. A relatív kontraindikációk közé tartozik a dohányzás is, amely nem kizáró ok, de csökkentheti a sikeres implantáció esélyét.

Nézzük, milyen típusú hidak közül lehet választani, amennyiben több hiányzó fog pótlására van szükség. A hagyományos fogászati hidak hátránya, hogy szükséges hozzájuk esetenként az egészséges fogak lecsiszolása, ugyanis két koronára van szükség, amelyek közrefogják és rögzítik a behelyezett hidat. A Maryland-híd kevesebb beavatkozást igényel: ezeket a pótfogakat egy fém vagy porcelán keretrendszerrel rögzítik a két oldalt elhelyezkedő ép fogakhoz. Ez kíméletesebb az egészséges fogakkal, de kevésbé stabil, mint a koronás módszer. Ezt a fajta foghidat ideiglenes megoldásként szokták alkalmazni a fogimplantátum beültetése utáni gyógyulási idő alatt, hogy a páciensnél ezidő alatt se legyen foghiány, hiszen ennél az eljárásnál nem kell roncsolni a szomszédos fogakat. Végül pedig az implantátumos hidak esetén a fogászati implantátumok a pillérek. Ez a fajta fogászati híd a legtartósabb, és a legrögzítettebb megoldás.

A minőségi fogászati implantátum Sepsiszentgyörgy környékén is elérhető! Ha megoldást szeretnél a fogvesztésre, és vissza szeretnéd nyerni mérföldnyi mosolyod, a környék egyik legjobban felszerelt fogászati klinikája tárt karokkal vár. A Fusion Dental Clinic szakemberei felmérik egészségi állapotodat, beazonosítják a fogászati problémákat, és tájékoztatást nyújtanak, hogy meghozhasd a neked legmegfelelőbb döntést a kezelési tervre és a beavatkozásokra nézve. Időpontkérésért írj az info@fusiondental.ro címre, vagy hívd a +40 770 705 705 telefonszámot. Fordulj hozzánk bizalommal!