napelem rendszer tervezés legfontosabb szempontjai

A napelem rendszer tervezés legfontosabb szempontjai

Bármit készítesz, alakítasz át az ingatlanodban, muszáj előzetes felmérést csinálnod, hiszen enélkül kudarcra vagy ítélve. Hosszútávú és megtérülő befektetés a napelemes rendszer, amit pedig lehetetlen felszereltetni a megfelelő utánajárás nélkül. Gondolj bele, hogy pár év múlva amiatt kell aggódnod, hogy valaki valamit elhanyagolt a felmérés során. Van pár szempont, amit viszont figyelembe kell venned, ha napelemes rendszert terveztetsz. Ebben a cikkben most ezeket fejtjük ki részletesebben!

Hogyan állj neki napelemes rendszer terveztetésének?

Három fontos dolog van, mielőtt nekiállsz a műveletnek. Az egyik, hogy ne spórolj a tervezésre szánt idővel. Ne akard pár nap alatt letudni, hiszen ez sokkal komplexebb művelet, mint azt elsőre gondolnád. A megfelelő szakember megtalálása sem lesz egy gyors menet, így csak akkor állj neki, ha van időd mindennek utána járni. A másik lényeges dolog, hogy csak és kizárólag ellenőrzött szerelővel dolgozz együtt. Járj utána az eddig készült munkáinak, így biztos lehetsz benne, hogy nálad is igényesen oldja meg a feladatát.

Ne hagyd ki továbbá a garanciális feltételekről való tájékozódást. Mivel egy hosszú távú befektetésről van szó, lényeges szempont, hogy a gyártó és a szerelő mennyi garanciát vállal a rendszerre. Az stnapelem.hu weboldalon további hasznos információkat tudhat meg a napelem rendszer tervezés részleteiről. Ha tehát nem vagy biztos, hogyan állj neki, akkor itt megtalálhatod a választ a kérdéseidre.

Miért éri meg telepíttetni a napelemes rendszert?

 

Az egyik legnagyobb előnye kétségkívül az, hogy szinte teljes mértékben függetlenné válhatsz, nem kell aggódnod a környezeti terhelés miatt sem. Növelheted az ingatlanod értékét, óvod vele a Földet, lenullázhatod a számláidat. Magyarországon minden megújuló energiaforrás megfelelő befektetésnek számít. Viszonylag gyorsan megtérül, persze ez attól is függ, hogy az ingatlan mennyi energiát használ fel. Többféle tényezőtől függ tehát, hogy mire számíthatsz a megtérülés kapcsán.

Jó hír viszont, hogy bőven akad pályázat és támogatás, így ha figyeled ezeket a hirdetéseket, akkor esetleg jóval olcsóbban juthatsz hozzá a rendszerhez. Ez a hazai családoknak igen nagy előny, hiszen keveseknek adatik meg, hogy több millió forintért szereltessenek fel paneleket.

A napelemes rendszer tervezésének lépései

Hacsak nem tartasz az építkezés elején, akkor bizony több szempontnak is meg kell felelned. A hatékony rendszer megtervezéséhez kalkulációra van szükséged. Elsősorban azzal kell tisztában lenned, hogy mennyi áramot használsz el a házban. Amennyiben viszont nem vagy tisztában azzal, hogyan érdemes ezt kiszámolni, akkor nyugodtan kérj segítséget villanyszerelő szakembertől. Bár lehetőséged van magad megtervezni, sokszor nem érdemes ezen spórolni. Viszont, ha mégis úgy döntesz, hogy Te intézed a dolgot, akkor az áramszolgáltatóhoz kell beküldened a kész tervet. Ők idővel elbírálják, esetleg szükség esetén javítják azt.

Inverter választás

Lényeges szempont továbbá a megfelelő inverter megtalálása. A szigetüzemű napelemes rendszer és a kollektor között eltérő műszaki technológiával találkozhatsz. Minden rendszer egyedi, így mind a tervezés, mind a telepítés kapcsán figyelned kell. Az adottságokhoz kell igazítani a paneleket, így számít a tető dőlésszöge, a tartószerkezet fajtája és elhelyezkedése, a tető típusa egyaránt. Ha például a fűtést is ezzel oldanád meg, akkor több energiára lesz szükséged, mint korábban.

Egy minőségi inverter előnyei, hogy megfelel a közüzemi hálózatra, rendelkezésre állnak mind a védelmi, mind a biztonsági funkciók. Emellett lehetővé teszi a saját fogyasztók egy részének vezérlését, adatnaplózást hajt végre és monitoroz. Ne feledkezzünk meg a standard felszerelésről és a gyors üzembe helyezésről sem. Ez lesz az az eszköz, amely figyelemmel követi majd neked, hogy mennyi energiát használsz fel. Nem érdemes tehát spórolni az inverteren, hiszen a napelemes rendszer árát tekintve ez csekély összeg, viszont a berendezés elengedhetetlen részét képezi.

A tervezés folyamata tehát hosszas lehet, viszont, ha kicsit is értesz hozzá, akkor akár saját magad is megoldhatod a feladatot. Figyelj azonban a megfelelő méretre és a minőségi inverterre, hiszen ezek nélkül több problémára is számíthatsz a jövőben.