Yorkshire terrier

Melyek a legjobb kutyafajták kis lakásba?

A kutyavásárlás felelősségteljes döntés, egyúttal pedig kihívás is. Ha például nem kertes házban, hanem lakásban élünk, ráadásul abból is kis méretűben, akkor még inkább meg kell fontolni a dolgot, mielőtt döntünk. Minden háziállatnak szüksége van mozgásra, de léteznek olyan kutyafajták, melyek jobban bírják a kis helyet, közülük érdemes válogatni.

Köztudott, hogy nagy méretű, illetőleg magas aktivitású kutya nem való kis lakásba. Ha egy Német dogot akarunk garzonlakásban tartani, akkor azt a gazdi is, de főleg a kutya fogja megszenvedni. A bezártság mentális problémákhoz, depresszióhoz, sőt testi betegségekhez is vezethet.

Szerencsére azonban van sok olyan kutyafajta, amelyik fütyül a lakás méretére és nagyon is jól tudja magát érezni szűkebb helyen is. Mutatjuk, milyen fajtákat érdemes választani, ha kis lakásban élünk, és egy kutyussal szeretnénk összekötni az életünket.

Yorkshire terrier

A yorki csúnya szóval élve divatkutya lett, amit két dolognak köszönhet. Egyrészt végtelenül kedves és aranyos, másrészt kis lakásban is remekül érzi magát, így nem véletlen, hogy meghódított a nagyvárosokat.

A kutyus mindössze 18-23 cm magasra nő, a súlya pedig alig 2-3 kilogramm, így bátran mondhatjuk, hogy kis lakásban sem fog nagy helyet elfoglalni. Akik először akarják összekötni az életüket egy ilyen „vakarccsal” jó, ha tudják, hogy foglalkozni kell velük ugyanis nagy a szeretetigényük.

A babusgatás mellett pedig a mozgást sem vetik meg, így a napi két sétát mindenképpen ütemezzük be. Helyes megjelenésük szintén foglalkozást, azaz ápolást igényel, amit szintén imádni fognak a kutyusok. Végül azt is tudni kell erről a cukiságról, hogy eredetileg egerek és patkányok vadászatára tenyésztették ki őket, bátorságukból és vadságukból pedig megőriztek valamit az idők folyamán. Vagyis házőrzőként sem kell lebecsülni őket, biztos, hogy jelezni fogják, ha idegen közelít.

Máltai selyemkutya

A Máltai selyemkutya olyan, mint egy hópamacs, amelyik nem véletlenül hódítja meg a hölgyek és persze a férfiak szívét. Ez a mindig boldog kutyus 21-25 centiméteres magasságra nő, csúcsformában pedig elérheti a 4 kg-os súlyt is, így egészen kis lakásban is helyet fogunk találni neki.

Meglehetősen régóta kedvelt kutya, hiszen a pletykák szerint II. Ramszesz fáraó sírjában (i. e. 1225-ből) is Máltai selyemkutya szobrot találtak. Később Viktória brit királynő és Maria Antoinette is ezt a kutyust választotta, így mondhatni a génjeiben őrzi a szeretgetésre való igényt. Ezt leendő gazdiként mindenképpen tartsuk szem előtt, ahogy azt is, hogy bizony a hófehér, pihe-puha szőre gondoskodást is igényel.

Imád játszani, sétálni, de a heverészést sem veti meg – egy szóval bárki mellé remek társ lehet. Hajlamos azonban a szeparációs szorongásra, így hosszabb időre nem szerencsés magára hagyni, a munkába járásunkhoz pedig szoktatni kell, hogy jól tűrje az egyedüllétet.

Tacskó

Három mérete ismert, a törpe, a nyúlász és a standard tacskó. Ezek közül testtömegében és méretében a legnagyobb a standard, amelynek súlya akár a 9 kg-t is elérheti, a magassága pedig a 30-35 cm-et karcolja.

Mindhárom verzió tökéletes lakáskutya, ahogy bizonyították már ezt az elmúlt évtizedekben. Okosak, érdeklődőek és kedvesek, a szeretet pedig nem csak kérik, de adják is. A rövid lábú kedvenceinkről ugyanakkor tudni kell, hogy valaha vadászatra tenyésztették őket és így a mozgásigényük sem kevés.

Bár jól bírják a bezártságot, naponta legalább kétszer meg kell sétáltatni őket, a legjobb pedig, ha egyéb aktív, közös sporttal fűszerezett mozgást is biztosítunk a számukra. Meglehetősen komoly jellemük van, nem csak a családjukat, de a portát is védelmezik, ahol élnek, így ne lepődjünk meg rajta, ha megugatják az ajtónkhoz közeledő – vagy előtte elsétáló – idegeneket.