napelem inverter

Minőségi napelem inverterek összehasonlítása egy telepítő cégtől

A napelem rendszer kulcsfontosságú eleme az inverter, melyre gyakran hivatkoznak úgy, mint a napelem szívére vagy lelkére. Amennyiben a napelem panelek valamelyike meghibásodik, a rendszer képes továbbra is üzemelni, de amikor az inverter működésében áll be valamilyen probléma, ugyanez nem mondható el.

Az inverter biztosítja, hogy a napelemek által megtermelt egyenáram, a háztartáson belül is felhasználható váltóárammá alakuljon át. Mivel az inverter a napelem rendszer legsérülékenyebb eleme, ezért a megválasztása során nagyon fontos, hogy adjunk a minőségbeli tényezőkre. Az ST Solar összehasonlította az 5 legnépszerűbb napelem invertert.

Magas minőséget képviselő inverterek különböző gyártóktól

Rendszerint az inverterek várható élettartama 10-15 év, ennél több időre nem vállalnak garanciát a gyártók. Természetesen a legjobb tulajdonságokkal rendelkező inverterek ennél több ideig bírják, de a garanciális idő lejártával már érdemes számolnunk egy közelgő cserével.

  1. Fronius

Az osztrák Fronius kitűnő szerviz hálózatot épített ki Magyarországon, így könnyedén megy végbe az alkatrészek cseréje bontás nélkül is, akár a garanciális idő letelte után is. Több típusú inverter közül válogathatunk, emellett egy nagyon hasznos applikáció is segít minket abban, hogy nyomon követhessük az energiafogyasztásunkat.

  1. SolarEdge

A SolarEdge az okos inverterek egyik legjobbika. Kiemelkedő belső védelemmel rendelkezik, az inverter pedig két részből épül fel: a klasszikus inverter funkciókból, valamint a hozzájuk rendelt, működést optimalizáló eszközökből. Ez az innovatív rendszer biztosítja, hogy panelenként is ellenőrizhessük napelem rendszerünk működését. Amikor az egyik panel nem tud megfelelően funkcionálni, például valamilyen rákerült szennyeződés miatt, akkor a csökkent teljesítmény nem befolyásolja a rendszer egészét.

  1. Huawei

A Huawei szereplése viszonylag frissnek mondható a napelem piacon, azonban már ebben a rövid periódusban is bizonyítékát adta annak, hogy érdemes a bizalomra. Műszaki paraméterek tekintetében teljesen megfelel az elvárásoknak. Az inverterekben maximum 0,5% eltérést engednek meg az érzékelők, ezért rendkívüli pontosság jellemzi a márka termékeit.

  1. SMA

A német SMA egy régóta fennálló cég, kiváló szakértelemmel és megbízható, gyors szervizelhetőséggel. Az egyik legmegbízhatóbb márka, azonban AV modelljeiken nincs kijelző, így kizárólag wifi kapcsolaton keresztül kezelhetjük a beállításokat.

  1. Solplanet

Minőségi és megfizethető invertereket gyártott immár közel egy évtizede az SMA-nak, amikor 2007-ben önálló márkanév alatt piacra lépett. A Solplanet működése alkalmazás révén is nyomon követhető, a beépített DC izolátornak köszönhetően pedig egyszerűen, fedélnyitás nélkül telepíthetőek.

Honnan tudhatjuk, hogy melyik inverter felel meg leginkább az elvárásainknak?

Számos összetett tényező határozza meg, hogy melyik inverter lesz a legoptimálisabb a számunkra. Az egyéni preferenciáink, a környezet adottságai, a műszaki paraméterek, valamint a költségkeret egyaránt befolyásolják a választást. Nem kell, hogy segítség nélkül, laikusként döntsünk egy termék mellett. A napelem telepítést végző szakemberek már a napelem rendszerünk tervezése során javaslatot tesznek arra, hogy melyik típus felelne meg a lehetőségeinknek és az igényeinknek.